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Can construction of a Residential House commence
before the date of transfer of old property for the
purpose of exemption u/s. 54/54F?
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For the purpose of claiming exemption u/s. 54/54F
Long term Capital Gainisrequired to be invested
in acquiring a new Residential House. These
sections require that Long term Capital Gain can
be invested in purchasing a new residential house
withinaperiod of oneyear beforethedateof transfer
or within two years after the date of transfer. It is
also provided that thelong term capital gain can be
invested in construction of anew residential house
withinthreeyears after the date of transfer. Question
arises whether in respect of construction of a new
residential house, construction can commence
before the date of transfer? Section mandates that
the construction should be donewithin threeyears
after the date of transfer and hence, if construction
startsbefore the date of transfer thentheexemption
u/s. 54/54F may not available. Needlessto say that
if the entire capital gain isinvested then the same
will be exempt u/s. 54/54F.

Proposition: -
It is submitted that we must make note of two

situations:

1. Theconstruction of the new house commences
before the date of transfer but is completed
within the stipulated period after the date of
transfer.

2. Theconstructionof the new houseiscompleted
beforethe date of transfer.

The date of commencement of construction of the
new house is immaterial. If the assessee has
constructed the new house within the stipulated
period from the date of transfer of old building. He
isentitled to claim exemption u/s. 54/54F.

“Itisproposed that section 54/54F if read carefully
statesthat the assessee, being anindividual or Hindu

Undivided Family, could claim benefit under the
said section provided the assessee had within a
period of three years after the date of sale of the
original asset, constructed aresidential house. Itis
not stipulated or indicated in the section that the
construction must begin after that date of sale of
theoriginal/old asset.”

View against the Proposition:-

When the construction of new house is completed
beforethetransfer of old house thenthe assesseeis
not entitled to deduction u/s. 54/54F of the Act it
was held by the Gujarat High Court in the case of
Smt. Shantaben P. Gandhi Vs. CIT (1981) 1291TR
218 /16 Taxmann 356. The ITAT Delhi Bench in
thecaseof Jt. CITVs. Rajkumar Aggarwala & Sons
(2005) 95 TTJ 315 following the decision of the
Gujarat High Court in the case of Smt. Shantaben
P. Gandhi (supra) and distinguishing the decision
of the Karnataka High Court in the case of
SubramanyaBhat (supra) held that the assesseewas
not entitled to get the benefit of exemption u/s. 54
of theAct if he had completed the construction of
the new house before the transfer the old house.

Itisfurther submitted that evenif construction starts
before the sale of old residential house and is
completed after thesale of old residential housethe
exemption to the extent of investment before the
sale of old residential house is not available for
exemption. The Hydrabad Bench of the ITAT in
the case of Smt. Nimmagadda Sridevi V. Sy. CIT
(2013) 33 taxmann.com 306/58 SOT 54 has held
that investment in new residential property made
by assessee isnot entitled to deduction u/s. 54F to
the extent of investment in theresidential property
following the decision of the Tribunal in the case
of ChandruL. RahgjaVs. Third I TO (1988) 27 ITD
551 (Bom.).

View in favour of the Proposition:-

Let merefer to thelandmark decision of Karnataka
High court in the case of CIT Vs. J.R. Subramanya
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Bhat (1987) 165 ITR 571. The assessee was the
owner of aresidential building which was partly
let out and partly owner occupied. The assessee
sold the building in February, 1977 but started
construction of anew buildinginMarch 1976 itself
and claimed exemption u/s. 54 of the Act. The
building was completed in March 1977 after the
sale of the old building in February 1977. One of
the grounds on which the claim made u/s. 54 of the
Act wasrejected by the Assessing Officer wasthat
the construction of the new building had
commenced earlier thanthe sale of theold building.
TheTribuna allowed the appeal of the assessee by
hol ding that, though the commencement of the new
building was completed in March, 1977, whichwas
within the two years' period contemplated u/s. 54
of the Act. The stipulated period, as per the
provisions of section 54 stood then, wastwo years
as against three years now for construction of
property. The High Court, on reference u/s. 256(2)
of theAct, held that “ the date of the commencement
of congtruction of the new building wasimmaterial.
Since the assessee had constructed the building
withintwo yearsfrom thedate of thesaleof theold
building, he was entitled to relief u/s. 54. On the
basis of evidence on record, the conclusion of the
Tribunal was not unreasonable. Therefore, the
assessee was entitled to relief u/s. 54.

Let me now refer to the decision in the case of Dy.
CIT V. Radhakant M. Tripathy (1T Appeal No. 136
(AHD.) of 2011, dated 21% Feb. 2014). The
Ahmedabad Bench of ITAT inthis case, following
precedents on thisissue, has held that payment made
towards purchase of land and construction within
1 year prior to date of sale of old capital asset was
eligible for exemption u/s. 54F of the Act. In this
case the assessee sold a plot on 26" March, 2007
for asumof Rs. 601akhsand earned capital gain of
Rs. 44,99,597/-. The assessee made atotal payment
of Rs. 34.50 lakhs from 27" March, 2006 to 24*
June, 2007 and claimed exemption u/s. 54F of the
Act to the tune of Rs. 27,02,268/- as per
proportionate deduction allowable under this
section. The AO, on noticing that the aforesaid
investment of Rs. 34.50 lakhs included a sum of
Rs. 17.50 lakhs made prior to the date of transfer
of property, restricted the exemption accordingly.

On appeal by the assessee the commissioner of
Income Tax (Appeals) through an elaborate order,
after referring to precedents, allowed the appeal of
the assessee. The appeal preferred by the Revenue
was dismissed by the Tribunal after fully analyzing
thefactsof the case by observing that “ the Revenue
could not bring any contrary material on record to
controvert thefindingsof CIT (A).”

Summation: -

In my opinion, if the construction of a new house
is completed before transfer of old house then
assessee is not entitled to deduction u/s. 54/54F.
However, if the construction of new house starts
before transfer of old house but is completed after
thetransfer of old house then assesseeisentitledto
deduction of u/s. 54/54F. Let me refer to the
decision of Sandeep KhoslaVs. CIT (IT Appea
No. 509 (Bang) of 2013 dated 8" August, 2014.
The assessee in this case sold a plot on 26™
September, 2007, but had obtained plan approval
for construction of new capital asset (residential
house) on 3 August, 2005 and started construction
in the first quarter of the FY. 2006-07, i.e. 11/2
year prior to sale of the old capital asset. The AO
held that asthe construction had started prior to sale
of plot-old capitd asset the assesseewasnot igible
for necessary exemption u/s. 54F of the Act. The
commissioner of Income Tax (Appeals) concurred
with the view of the AO in denying exemption u/s.
54F of theAct. On appeal preferred by the assessee,
reliance was placed by him on the decision of the
Jurisdictional High Court in the case of J.R.
Subramanya Bhat (supra) for the proposition that
the date of commencement of constructionwas not
relevant, asthelaw hasstipulated only thetimelimit
for completion of construction. The Tribunal after
noticing the fact about the commencement of
construction of the house 11/2 year prior to thedate
of sale, concurred with the argument put forth on
behalf of the assessee that the date of
commencement of construction was not relevant
as the law has stipulated only the time limit for
completion of construction and allowed the appeal
of the assessee with adirection to the AO to verify
date of completion of construction within the

stipulated time. contd. on page no. 101
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3. Position limits for cross-currency futures
and optionscontracts(not involvingindian
rupee) on exchanges in International
Financial Services Centres(IFSC):

The SEBI hasfixed the positionslimitsfor cross
currency futures and options contracts on
exchange in IFSC. The position limits for
eligible market participants, per currency pair
per stock exchange, shall be asfollows:-

a Trading Members (positions on
proprietary basis as well as clients’
position) — Gross open position across all
contracts not to exceed 15% of the total
openinterest or USD 1 billion equivaent,
whichever is higher.

b. Institutional Investors — Gross open
position acrossall contractsnot to exceed
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15% of the total open interest or USD 1
billion equivalent, whichever is higher.

c. Eligible Foreign Investors — Gross open
position acrossall contractsnot to exceed
15% of the total open interest or USD 1
billion equivalent, whichever is higher.

d. Other Clients—Grossopen position across
all contracts not to exceed 6% of the total
open interest or USD 100 million
equivalent, whichever is higher.

Appropriate penalties shall be imposed by
stock exchangesfor violation of positionlimits
by eligible market participants.
[SEBI/HO/MRD/DRMNP/CIR/P/2017/43
dated 17.05.2017]
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contd. from page 80

L et menow refer to important decision of the Dd hi
High court explaining the term “ Construction”. In
the case of CIT v. Ashok Kumar Ralhan (2014) 46
Taxmann.com 416/224 Taxman 137 (Mag.)/360
ITR575 (Delhi), the assessee had sold a property
in Oct. 2006 and declared capital gains of Rs.
51,71,994/-. He had purchased a property in
December, 2004 on construction of which he
claimed benefit u/s. 54F of the Act.

The AO denied benefit u/s. 54F of the Act to the
assessee on the ground that there was no need for
the assessee either to reconstruct or to renovatethe
purchased property as it was already fully
constructed. The Commissioner of Income Tax
(Appeals), relying on certificate issued by the
architect who had stated that the earlier structure
was demolished and thereafter, new construction
was made on the plot, held that it was a case of
new construction after demolition and therefore, the
assessee was entitled to exemption u/s. 54F of the
Act. When the issue ultimately reached the Delhi
High court it made the following observations at
para.7of itsjudgment

“The Word “construction” in Black’s Law
Dictionary, 6 Edition at page 312 has been defined
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to mean to build; erect; put together; make ready
for use. The word “construct” is distinguishable
from maintenance, which meansto keep up, to keep
from change, to preserve. Theword “ construction”
for the purpose of the section has to be given
realistic, practica and apragmatic meaning, keeping
in mind the object and purpose of the provision.
Section 54F is a beneficial provision as an earlier
capital asset, which is sold, is replaced by a new
capital asset intheform of aresdential house, which
should be purchased or constructed within thetime
period stipul ated.

The Delhi High court ultimately held in favour of
the assessee by dismissing the appeal preferred by
the Revenue.

Inthiscasethe new capital asset was purchased 22
months prior to sale of old capital asset.

Itis clear from the detailed discussion above that
period of investment prior to sale of asset has no
relevance in determining total investment made
prior to date of saleof capital asset, thoughit hasto
be ensured that construction is not complete before
sale of old capital asset.
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